Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
Hungarian Review
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y zGróh Gáspár

Gróh Gáspár (1953, Budapest) irodalomtörténész, kritikus. A Köztársasági Elnöki Hivatal volt igazgatója, a Magyar Szemle főszerkesztője.


(Új folyam XXIX. 5-6. szám)

(Új folyam XXVIII. 11-12. szám)

(Új folyam XXVIII. 9-10. szám)

(Új folyam XXVIII. 7-8. szám)
"A korszak egyik legtöbbet taglalt társadalompolitikai témája a magyar középosztály átalakítása, reformja volt. Szekfűnek is állandó gondja ez, ő hosszú időn át azt vallja, hogy a középosztályt a parasztság legjobb elemeivel kell felfrissíteni, mintegy beemelni őket eme legfontosabb, „nemzetfenntartó” osztályba. Németh viszont azt hirdeti, hogy merőben új középosztály kialakítása szükséges."

(Új folyam XXVIII. 5-6. szám)
"Kun Béla maga jelentette ki, hogy kormánya nem áll a területi integritás alapján. Hogy ez az ideológiai állásfoglalás mit jelentett a gyakorlatban? Azt, hogy a Vörös Hadseregbe lépve újból fegyvert fogó, a nemzet jövőjét és hazájuk területi védelmét szolgáló katonák nem kaptak valóságos esélyt szülőföldjük megvédésére."

(Új folyam XXVIII. 1-2. szám)
„Öröksége a parlamentáris rendszer, a demokratikus működés garanciáit biztosító jogállamiság, az euroatlanti világhoz csatlakozás, a nemzetegyesítés folyamata, a visegrádi együttműködés, a kulturális élet normalizációja, olyan meggyalázott értékek és fogalmak rehabilitációja, mint a nemzet és a kereszténység. Az igazi államférfi legnagyobb teljesítménye, ha úgy képes formálni a történelmet, hogy az utólag magától értetődőnek tűnik, mintha a változások utáni világ mindig olyan lett volna, amilyenné lett.”

(Új folyam XXVII. 9-10. szám)
"Ha elkezdek valamit megírni, nem biztos, hogy az más számára érdekes. De azt gondolom, hogy amit én írok meg, az ne történjen meg mással és másnál. Olyasmi legyen, ami velem esett meg, ami az enyém, ami mindenki más dolgától különbözik, ami csak én bennem van meg, és csak én mondhatom el. En jöjjek rá, én lássak rá abból az irányból, amerre én megyek. Nem az a fontos, hogy valami világcsodája legyen, nem kell feltétlenül rendkívülinek lennie, de én találjam meg, legyen az enyém. Olyasmi, amit én hozok közébetek, és én is vigyem tovább."

(Új folyam XXVII. 7-8. szám)
"A (nagy)hatalmi logika ugyanazt mondja, mint a zsarnoki: a Kremlből nézve megengedhetetlen, ami Csehszlovákiában történik, ezért annak akár fegyveresen is véget kell vetni. Be fognak tehát avatkozni, ahogyan 1956-ban Magyarországon, és nyugodtan megtehetik, mert a Nyugat tétlen marad."

(Új folyam XXVII. 5-6. szám)
"Ágh István költői és írói világának meghatározója a teljességvágy – de kinek nem? Neki viszont mégis több reménye és tán joga is van erre, mert másoknál nagyobb utat járt be. Hagyományos, paraszti világból indult – csakhogy ez a világ éppoly távol esett a népszínművekétől és a világvégi őskultúrától, mint a hamisan rögzült paraszti kiszipolyozottságtól és nyomortól. A dunántúli parasztpolgár méltósága, műveltségi szintje sokfelé magasabb szinten állt, mint a városi kispolgároké. Igaz, ez a kultúra nagyon más volt, archaikus, természetközeli. Innen kiszakadni, a túlbecsült városi létbe csöppenni mégis hatalmas kultúrsokk lehetett."

(Új folyam XXVII. 5-6. szám)

összesen: 172 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 következő utolsó