Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Október

(OKTÓBER) Szemétre vethetjük végre a jobb híján összegyűjtött vadgesztenyét, eljött a szelídgesztenye ideje. Igaz, nekünk magunknak nincsen gesztenyefánk, a szomszédnak pedig van, mégsem szoktunk ilyenkor elcsüggedni.

OPTIMIZMUSUNKBAN MEGERŐSÍT TOVÁBBÁ KOVÁCS ÚR IS, aki hitves- és éltestársa — Kovács néni — útján az alábbi nyilatkozatot tette közzé egyik országos napilapunkban: A VADGESZTENYE KÉREM, a világon semmire sem jó! Revidiálni vagyok kénytelen korábbi tévnézeteim, melyek a nem kellően figyelmes és óvatos olvasóban esetleg ellentétes értelmű következtetések levonására adtak alapot.

A VADGESZTENYE, népszerű nevén — hitvestársam nyelvjárásában -— bolondgesztenye, emberi fogyasztásra például tökéletesen alkalmatlan, a szarvasok szeretik ugyan, de az ember otthon ugye nemigen tart szarvast. Háziállatainkat nem táplálhatjuk vele, legfeljebb a disznó eszi meg, de városban disznót sem tart az ember. Egyszóval a parkokban nejloncekkerekkel hajladozni a semmiért abszolúte hülyeség, egyenesen disznóság, amikor az ember hasznosan is eltölthetné az idejét.

NE GONDOLJÁK KÉREM, HOGY MOST ELLENTMONDÁSBA KEVEREDEK önmagammal. Az ember parányi pont a világ- egyetem tágas, feneketlen útvesztőjében, s csak keveseknek adatik meg, hogy megtalálják a kivezető utat. Ha néha megbotlunk, csak ritkán áll oldalunkra olyan társ, aki segít megmenekülnünk restre hajló lelkünk különcségeitől. Pihenésre, lazításra persze mindenkinek szüksége van. Szabadidőnkben próbáljunk a kertben munkálkodni, olvassunk olyan klasszikusokat, amelyekre korábban nem volt időnk, menjünk bevásárolni, vagy csak egyszerűen relaxáljunk kényelmes fotelünkben üldögélve, miközben karunkon laza tartással, hogy jól tekeredjék a fonal, egy motringot tartunk. A szőnyegeket soha nem sörözzük össze cipőnkkel.

ÉS VÉGÜL A LEGFONTOSABB ilyenkor ősszel, hogy ha egészségügyi okokból a természetet járjuk — nekem az orvos írta elő az erdei sétákat —, ne feledkezzünk meg szeretteinkről, és ha már semmi értelmeset nem csinálunk, legalább szelídgesztenyével rakjuk meg alaposan hátizsákunkat. Fenti nyilatkozatot kényszer nélkül, önként teszem, maradok tisztelettel: Kovács« vissza