Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Március


(Március)Ötödike
. Hét éve született első gyermekem. Kilátástalan hideg volt, járványveszély miatt látogatási tilalmat rendeltek el. Egy barátom, aki akkoriban kapott munkát Amerikában, azt mondta: tudod, eszemben sincs visszajönni ebbe az istenverte országba.
Tizenötödike. Száznegyvenöt éve született a polgári rend hazámban. Borongós, ködös, szinté pépes márciusi pirkadás volt (Mikszáthtal szólva), nem ígért sok jót az idő. Koraszülöttnek bizonyult a rend, egy bő év múltán sírba is tették.
Tizenhetedike. Hatvankét évé született édesanyám. Fekete jövő ígérkezett. Be is ütött a krach, sok cég csődbe ment, tömegek kerültek az utcára, s anyámnak gimnazista éveiben az elsötétítések, sorban állások, fűtetlen szobák romantikája jutott.
Tizennyolcadika. A hetvenhatodik Sándor nap édesapám születése óta. Mikoriban ő kezdte az életet, vívta haláltusáját a Monarchia. Nagyapám a fronton, nagymamám meg a napokat számlálta, hogy meddig tart még ez a se élet, se halál.
Huszonötödike. Kétezer éve olyat látott egy názáreti leány, ami minden képzeletet felülmúlt. Magas helyről tudatták vele, hogy szülni fog. Férj nélkül, egzisztencia nélkül, kitéve annak, hogy esetleg megkövezik.
Huszonhetedike. Negyven éve született az egyik testvérem. Az se volt akármilyen kor. A fél család kitelepítve, aki meg itthon volt, csak suttogni mert, s anyánkat pár nappal korábban kis híján megverték, mert a boltos soron kívül akart mérni neki a vészesen fogyatkozó lisztből.
De. Ötödikén lesz negyven éve, hogy meghalt a Zsarnok. A polgári rend tetszhalott volt csupán, hiába fenekedtek ellene annyian. Édesanyám ma is tud mosolyogni, és dacára Don-kanyamak, Szibériának, Rákosi börtönének van sírja édesapámnak, ahova letehetjük a névnapi virágot. A názáreti leány sem [ hiába kínlódta meg a magáét, legalább tizenketten ma is komolyan veszik, amit a Fia tanított. Huszonhetedikén lesz az ötszázötvenedik születésnapja az igazságos Hunyadi Mátyás királynak, a háromszáztizenhetedik a nagyságos Rákóczi Ferenc fejedelemnek.
ÉLTETŐ GYÖKÉR AZ EMLÉKEZET, belőle-általa bontakozik ki a jelen, hogy teremjen a jövendő. Add meg, Názáreti, hogy a nemzet márciusa legyen ez az idei.


« vissza