Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Július

JÚLIUS volt, gondtalan, másnaptalan; béke a patakokkal folyó kertben, kapzsiság nélküli bővelkedés, bujaság nélküli meztelenség, kín nélküli születés, verejték nélküli élet és szenvedés nélküli halál. Hogyan, miért, meddig nélküli, örökkévaló pillanat.

AZTÁN, némi segítséggel, kinyílt a szemünk. Láttuk vajon, vagy tekintetünkkel teremtettük meg a szomjúságot? A nélkülözést, a hiábavaló robotot? A szép ruhákat, s a pénzt, amely lesegíti őket? A sivatagban vagy kemencében fehérített csontokat? Talán, ha első pillantásra azt mondjuk: bocsánat, tévedtünk...

DE NEM. Nekifeküdtünk, majd mi megmutatjuk. Szabadok vagyunk, félig már istenek, s elvégre is van föld, víz, levegő, hús és búza és szőlő, ölelés. S ha prófétával találkoztunk, legyintettünk. Jobb esetben.

ÁM A TÉR CSAK HATÁRAINKAT, az idő csak végességünket adta a műhöz. A többlet, a kettő egysége, az ezer év annyi mint egy nap arkhimédészi pontja ott maradt, ahonnan kiűzettünk. Pedig nélküle mit sem érünk. Őrzött fél istenségünk ahhoz túl kevés, hogy befejezzük, amit elkezdtünk; ahhoz meg túl sok, hogy beismerjük a vereséget és abbahagyjuk. Csak arra elég, hogy tudjuk: volt január, és rettegve tudjuk, hogy lesz december. De hová lett a Paradicsom júliusa?

ITT TARTUNK. Minden győzelmünk vereség. S ha tizenegy hónap verejtékével megváltjuk a tizenkettediket — errefelé a júliust — akkor el kell bújnunk a napsugár elől, hogy meg ne öljön; a férges gyümölcsöt keresnünk, mert az talán ehető; és meg kell fürödnünk a kádban, ha meg- fürödtünk a tóban. S ha nincs elég erőnk becsukni szemünket-fülünket, akkor még búvóhelyünkön is csábképek és szirénhangok özöne győzköd, hogy a szörnyeké a jövő; hogy az a szerelem, amitől döghalál dühöng körülöttünk.

MEG KELLENE ADNI MAGUNKAT. Amíg nem késő.« vissza