Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Augusztus


(AUGUSZTUS) Az Árpádok családi emlékezete évszázadokra nyúlt vissza a honfoglaláshoz képest, küldetéstudata Istenhez. Tengrihez, az Öreg Istenhez, a Magyarok Istenéhez. Az Úrhoz: minden sámán és táltos igazából tudta, hogy Isten ha tényleg isten, egy. Ő az Egy. Az Árpád-elődök nemzedékeken át abban a szellemben nevelődtek, hogy ők az Úr küldöttei, szentek, Neki szenteltek, Neki áldozottak. Olvashatjuk tudós szerzőknél, hogy így volt ez életükben és halálukban is. Az eget a földdel összekötő fejedelmet, aki a népét szolgálta az Úrban és az Urat a népben, uralkodása pedig az Isten megjelenítése volt a földön és a föld fohásza Istenhez, erői fogytán megölték. Talán éppen a fia vagy az öccse, aki a szolgálatban majd sorsában is követte őt.

A CSALÁD a kereszténység fölvételével nem idegen terepre lépett, hanem éppenséggel megtalálta földi és égi hivatásának harmóniáját.

AZ ÁRPÁD-HÁZBAN — a világon nincs hozzá fogható család — két tucatnál több a kanonizált szentek és boldogok száma.

SZENT István születésekor a Vajk nevet kapta, reálpolitikus apjától, Géza fejedelemtől. Érdekes: éppen azt a nevet, amelyet majd fél évezred múlva Hunyadi János — föltehetően — kun édesapja viselt Erdélybe érkezésekor.

Szent István személyes élétszentségéből ered a hagyatéka. Szentsége tovasugárzott az ellenségesnek vélhető Vazul-ágban, mely a trónon őt követte. És az Árpádok addig maradtak fönn, amíg az istváni normát követték: a királynak kötelessége szentnek lenni. IV. (Kun) László fordult szembe tudatosan ezzel a hagyománnyal. Vele a család lehanyatlott, majd ki is halt: A szentségig emelő küldetéstudat még föl-föllobbant a leányági hajtásokban, és máig is ég a nemzet legihletettebb törekvéseiben. Ez tart meg bennünket Európa e szélfútta zugában.« vissza