Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Magyar rémmesék

- Amint a tisztelt társaságban közismert, a Lejtő utcában lakom - mondá Szőlősgazda, s ezzel, ha nem is árult el mindent, de előre bocsátott további tudnivalókat; jelesül, hogy a táj arrafelé lejtős, nemkülönben a kiszáradt erecskének a medre is, amely az Átok-patak nevet viseli olyankor, amikor esővíz vagy hóolvadék zúdul le benne.
Még inkább akkor, amikor mocskos löttyöt önt bele valaki.

- Ott lakik fölöttem a kedves Örhdögh család is, amely körkörös védelemre rendezkedett be az utca összes lakosa ellen. Különösen ellenséges a viszonyuk a föntebb lakókkal szemben, akiktől a mocskos löttyök származnak.
- Nos, Örhdögh Pityu elhatározta, hogy költséget nem kímélve végleges megoldást alkalmaz Magasabb szomszédék ellen. A telkén átfutó árokszakaszba betoncsövet fektetett. Először, hogy neki ne kelljen szagolnia az ott alkalmilag áramló folyadékokat, másodszor, hogy kiszúrjon az említett szomszédokkal. A csőnek magas homokágyat vetett, látszólag szakmai okból, hogy kényelmesen feküdjék, s kellően alátámasztott derékalja megóvja a törésektől. Ugyanakkor azonban, éppen magassága miatt, ne fogadja be Magasabbék moslékjait. A cső engedelmesen visszautasította a hegy felől érkező leveket, ám azok utat kerestek maguknak másfelé.
- Egyenest Örhdögh Pityu kertjébe, tyúkóljába, pincéjébe - találta ki Édesszájú Lóorvos, aki közeli viszonyt ápolt a természet törvényeivel.
- Bizony, bizony - bólogatott a mesélő - , úgyhogy Örhdögh Pityu följelentést tett az összes hatóságnál, s azóta rendőrség szimatolja az Átok-patakot.
- Amiben immár kizárólag esővíz folyik - szólt Szépasszony, mert ő az emberi lelket ismerte - : a szomszédok mostanában valószínűleg egy bögrét se löttyintenek bele.
- Nem bizony, viszont - Szőlősgazda dudorászni kezdett: - az országos aszály ellenére minálunk esik eső karikára, s árad Pityu udvarára!« vissza