Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

December

(DECEMBER) Hogy az idő tér volna, az nem az újabb fizika találmánya. Az ember az időt mindig is dimenzióként élte meg: kiterjedésként, melyet lényével és sorsával betöltött. A tér és az idő, mi több a sors egysége a lehető legtermészetesebb élmény volt a régi ember számára. A kozmoszban élni helyet jelentett, ugyanakkor időt, melyet a kozmosz mozgása jelölt, továbbá sorsot is, a csillagok pályája szerintit.

A NAPTÁRAK MIND ERRŐL A TUDÁSRÓL SZÓLNAK. A zsidó időszámítás meghitt és tökéletes harmóniát teremt az esztendő és a nap között. A nap akkor múlik el, amikor bealkonyul, s fölkel a csillag, az év pedig akkor, amikor a természet pihenő hónapjai következnek, az ősz, a tél. Az esztendő sarka egyszerre kapcsolódik a Hold járásához és a Napéhoz. Az Újesztendő holdforduló, de az őszi napfordulóhoz igazodik. És a zsidó sorshoz, hisz a zsidó ünnepek jobbára „nemzeti” ünnepek: a sok ezer éves történet drámai csúcsait idézik.

A KERESZTÉNY IDŐTÉR A NÉGYSZÖGLETES KEREK ERDŐ. Az év kerek, sarka nincs, megfoghatatlan. Az élet, az Isten és az ember kozmikus egységét jelentő Egyház pedig kapaszkodókat kíván.

Eszerint nézve az esztendő alsó sarka azé, ami az Egyházból emberi, vagyis, a látható, a hús-vér. Ezért az év alsó sarkában, a nyári napéjegyenlőség közelében a két nagy apostol, a két első pápa, Péter és Pál kettős ünnepe áll. Kétoldalt, mint a kereszt patibulumának két végpontján a főangyalok vigyázzák a világot. Gábor őrhelye március 24-énél, Mihályé szeptember 29-énél van.

A TÉLI NAPFORDULÓ A KARÁCSONYÉ. Innen, az év csúcsáról, ha úgy tetszik, a töviskoronából tekint szét a jászolban fekvő Istengyermek az ünnepek tájain. Mert a keresztény naptár csupa ünnep, szentek, vagyis üdvözültek halálának, vagyis születésnapjainak köre. Itt minden születésnap kapu, a véges és a végtelen találkozása a sorsban: a Föld és a Menny érintkezése.« vissza