Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Fasang Árpád 1942-2008

Fasang Árpád zongoraművész, kulturális diplomata, Magyarország volt UNESCO-nagykövete 2008. február 19-én elhunyt. Egy mindig jó ügyekért fáradozó, szinte szünet nélkül éppen valamiért igyekvő, rendezvényt szervező, könyvet összeállító, szerkesztő, a magyar kultúra ügyéért tenni akaró és cselekvő emberrel lettünk szegényebbek. Egy olyan ember távozott személyében, aki - ahogyan búcsúztatójában Martonyi János mondta - „nem magának, hanem értékeinek és eszményeinek élt”.

Hosszú évek óta beteg volt, és tudnunk kellett, hogy betegsége könnyen végzetessé válhat. Mégsem akartuk elhinni, hogy ez megtörténhet. Fasang Árpád aktivitása azt a képzetet erősítette minden ismerősében, hogy nem eshet baja, amíg feladatai vannak. És neki mindig voltak feladatai, a nemes célokért való munkálkodás volt az életeleme. A sors másként rendelkezett. Nemcsak mi, a sokszor vele együtt dolgozók érzékeljük majd hiányát, hanem azok a vállalkozások is, amelyek nélküle már sohasem válnak valóra.

Tiszteletre méltó és elgondolkodtató életművet hagyott maga után. A hetvenes évek zongoraművészi pályafutása, a finnországi tanári évek, az UNESCO magyar nemzeti bizottságának főtitkári, majd nagyköveti megbízatása külön-külön is elegendőek ahhoz, hogy a legnagyobb elismerés hangján szóljunk róla. Hát még együtt! Hiszen mindez együtt volt Ő, ahogyan jelentős kiadványok is fűződnek a nevéhez - az egyik legutóbbi éppen a Magyar Szemle Könyvek sorában megjelent szép szakmai sikereket hozó Chantal Delsol-kötet, A köztársaság mint francia probléma, amelyet ő fordított. Sokszínű, gazdag, tevékeny élet zárult le méltósággal viselt betegségével, halálával. Emlékét családjával, rokonaival, barátaival, munkatársaival együtt szerkesztőségünk is őrzi.

A Magyar Szemle Szerkesztősége« vissza