Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Magyar rémmesék

 

Siratók

 

Szőlősgazda ezúttal törkölypálinkával kínálta a díszes kompániát, mert az is termett a birtokán. Illőnek találta, hogy itala mellé pálinkás történetet tálaljon. Egy bizonyos Józsi bácsiról mesélt, aki neki másod-unokanagybátyja, s a Délvidéken él, Kitekincs falván. Józsi bácsi ottan intézmény, mert egyszerre horvát, magyar, szerb és sváb. Minden nyelven tud, ő a híd a faluban élő közösségek között, valamennyi a maga fiának tartja.
– Jó sok évvel ezelőtt történt, éppen akkor, amikor meghalt Kennedy. Mert agyonlőtték Dallasban. Józsi bácsi éppen a horvát keresztkomájánál járt, amikor a rádió bemondta a tragikus hírt. Menten összeszaladt az egész ház, és még a szomszédságból is jöttek, mert csak úgy zengett az ó, Bozse moj! Bozse moj! Meghalt, meghalt! Micsoda csapás, micsoda tragédia! Agyonlőtték! Gonoszul lepuffantották. Ó kegyetlen gyilkos, ó Bozse moj!
Lassan már a fél utca ott zokogott. A házigazda töltögette a pálinkát, hogy nyugtassa az idegeket. No, koccintottak, ittak, hüppögtek még egy sort, újra ittak, a könnyeket letörölték.
A horvát komaasszony szedte össze magát legelőször:
– Mondd, Józsi bácsi, te olyan okos ember vagy. Ki volt ez a Kennedy?« vissza