Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Magyar rémmesék

 

Pitta

Szépasszony gyimesi módra készített fokhagymás-majonézes padlizsánkrémet kevergetett, miközben Szőlősgazda viharos életű keresztapjáról, Pitta bácsiról mesélt. Pitta bácsi becsületes neve Pista vala, ámde a családban egy csecsemőkori kalandja során szerzett becenevét viselte. Mert őt már a bölcsőben látogatni kezdték a kajla események.
– Pitta bácsiék akkor éppen heten voltak testvérek. Tisztes szegénységben éltek egy kicsiny házban. A két legnagyobb gyerek a konyhában aludt, a többi öt a szobában. Édesanya az egyetlen ágyban, a csecsszopó Pista a lábánál fölfüggesztett teknőben, amit szükség esetén ringatólag megrúgott. A többiek a kemencepadkán, a sutban, édesapa a szűrében, a sarokban.
Nos, történt egyszer, hogy elcsöndesedett szépen az aprónép, s édesapa alkalmasnak találta az időt egy hitvesi látogatásra. El is jutott az ágyhoz, ám hogyan, hogyan nem, bele talált rúgni a teknőbe. Oly derekasat, hogy szegény kis Pista kipottyant belőle. Nosza, támadt jókora égszakadás-földindulás. Nem kevés időbe és szülői nyugtatásba telt, mire elnyugodott mindenki; aztán reggel lett és újra este. Majd éjszaka, telve édes, gyermeki szuszogással. Édesapa nagy óvatosan fölkelt, hogy a múlt éjszaka szerzett csorbát kiköszörülje. Ámde alig csosszintotta nesztelen az egyik lábát a másik elé, amikor megszólalt egy gyermeki hangocska a sötétben:
– Kapaszkodj, Pitta, jön a papa!« vissza